Factoring voor ZZP’ers

Factoring voor ZZP’ers

In Nederland wordt het steeds populairder om ‘voor jezelf te beginnen’. Het aantal zzp’ers stijgt dan ook nog steeds. Als je als zzp’er werkt loop je echter wel een risico als je afnemers niet betalen. Als je volledig van je inkomsten als zelfstandige afhankelijk bent dan lig je misschien wel eens wakker als je een grote klus hebt gedaan of de opdrachtgever wel zal betalen zodat jij op jouw beurt ook weer aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. In zo’n geval kun je gebruik maken van factoring voor zzp’ers.

Hoe werkt factoring voor zzp’ers?

Factoring voor zzp werkt in principe heel eenvoudig. Je stelt een factuur op zoals je dat altijd al deed. Allen stuur je die factuur nu niet naar je klant of opdrachtgever, maar naar het factoring bedrijf. Zij beoordelen de kredietwaardigheid van de debiteur en als die in orde wordt bevonden dan wordt doorgaans 90% van het factuurbedrag aan je uitbetaald. Dit bedrag heb je vaak al binnen enkele dagen op je rekening. Dit geld kun je vervolgens gebruiken voor de investeringen voor een volgende opdracht, of om aan je eigen verplichtingen te kunnen voldoen. Als de debiteur de factuur heeft betaald ontvang je de overige 10% van het factuurbedrag.

De kosten van factoring voor zzp’ers

De dienstverlening van een factoring bedrijf is natuurlijk niet gratis. Hiervoor betaal je een zogenaamde fee. De fee bedraagt over het algemeen enkele procenten van het factuurbedrag. Deze fee wordt in rekening gebracht op het moment dat je je voorschot ontvangt. Over de fee betaal je ook BTW, die uiteraard weer aftrekbaar is voor je BTW aangifte. Je moet er dus rekening mee houden dat je minder krijgt dan het totale factuurbedrag. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel je uitbetaald krijgt als je weet hoeveel procent de fee bedraagt die het factoring bedrijf in rekening brengt.

Welke facturen kan ik indienen voor factoring?

Je kunt alleen facturen die je stuurt aan andere bedrijven voor factoring aanmelden. Lever je ook aan particulieren dan kun je deze facturen niet indienen. Dit heeft te maken met de betalingstermijn die wordt gehanteerd. Bij particulieren kun je doorgaans een termijn van 14 dagen aanhouden, daarnaast wordt aan particulieren doorgaans veel minder vaak op krediet geleverd dan aan bedrijven. Bij levering aan zakelijke klanten wordt vrijwel altijd op rekening geleverd. Daarnaast hanteren bedrijven vaak op eigen gezag langere betalingstermijnen. Je kunt een rekening sturen met een betaalverzoek binnen 14 dagen, maar het bedrijf zal vaak op eigen initiatief deze termijn verlengen naar 30 of zelfs 60 dagen aanhouden. Je kunt dan natuurlijk een aanmaning sturen, maar dat zal vaak niet resulteren in eerdere betaling. Juist vanwege deze lange termijnen is factoring in het leven geroepen om ondernemers meer financiële armslag te geven.

Wanneer is factoring voor mij rendabel?

Factoring voor zzp is rendabel als je regelmatig facturen verstuurt van relatief hoge bedragen aan afnemers met een lange betalingstermijn. De kosten die je betaalt zijn dan vaak de moeite waard om voor lief te nemen als je daarmee het geld eerder op je rekening hebt. Zeker als je het geld dringend nodig hebt om volgende projecten te kunnen financieren of om aan je eigen financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Houd er rekening mee dat je alleen facturen kunt indienen van projecten die zijn afgerond. Het kan dus niet als je een voorschot in rekening brengt of als je een factuur stuurt voor een project dat nog loopt. Je kunt dit eventueel ondervangen door in delen te leveren en daarvoor ook aparte facturen te sturen. Natuurlijk kun je geen facturen aanbieden die je al eerder naar je klant sturen en die nog niet is betaald omdat je debiteur in gebreke blijft. 

Een betrouwbaar factoring bedrijf vinden

Wil je gebruik maken van factoring als zzp’er dan kun je hiervoor bij verschillende bedrijven terecht. Het is belangrijk om voordat je je ergens aanmeldt eerst de voorwaarden goed te lezen. Er kan verschil zitten in de hoogte van de fee. Daarnaast zijn er bedrijven die zelf het debiteurenbeleid voor je kunnen verzorgen. Dit neemt je veel werk uit handen en maakt de kans ook groter dat je je geld alsnog krijgt als een debiteur in gebreke blijft. Ook ben je vaak verzekerd tegen faillissement. Bij sommige factoring bedrijven kun je bij wijze van proef een factuur laten betalen om te zien of deze manier van voorfinancieren je wel of niet bevalt.

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts