Hoe werkt factoring?

Hoe werkt factoring?

Factoring is een term die steeds vaker opduikt in MKB- en zzp-land. Er wordt reclame voor gemaakt op de radio en op het internet. Ondernemers worden hierin aangespoord om hun facturen door middel van factoring te laten betalen zodat ze sneller over hun geld kunnen beschikken. Natuurlijk zitten daar wel een paar haken en ogen aan. Deze moet je goed in overweging nemen alvorens je gebruik gaat maken van factoring. Zo voorkom je teleurstellingen.

Hoe gaat de betaling van een factuur met factoring in zijn werk?

Als je gebruik maakt van factoring dan maak je je factuur gewoon op zoals je dat ook zou doen als deze rechtstreeks naar je afnemer gaat. Nu stuur je de factuur echter niet naar je klant maar naar het factoring bedrijf. Zij beoordelen eerst de kredietwaardigheid van de afnemer. Als deze onvoldoende kan worden gegarandeerd wordt je factuur niet betaald. Als er groen licht komt krijg je doorgaans 90% van het factuurbedrag uitbetaald. Deze betaling heb je doorgaans binnen enkele dagen al op je rekening.

De kosten van factoring

Natuurlijk is factoring niet gratis. Bij het factoringbedrijf werken immers mensen die ook betaald moeten worden. Daarom wordt er een fee in rekening gebracht. Deze fee dient ook als garantie dat de factuur door jouw debiteur wordt betaald. Daarom wordt ook 10% van het factuurbedrag ingehouden tot het moment dat jouw afnemer aan zijn betalingsverplichting voldoet. Als dat gebeurt krijg je de 10% alsnog. Maar je ontvangt dus altijd minder dan wanneer je zelf op de betaling van je factuur wilt of kunt wachten.

Wanneer maak je gebruik van factoring?

Zakelijke klanten en afnemers hanteren doorgaans een betalingstermijn van 30 en vaak zelfs 60 dagen. Stuur je een factuur met een betalingstermijn van 14 dagen dan wordt die simpelweg genegeerd. Aanmaningen worden eveneens terzijde geschoven. Er zit simpelweg niets anders op dan te wachten tot je de betaling ontvangt. Die krijg je doorgaans ook wel, maar het duurt soms net te lang om probleemloos te kunnen ondernemen. Jij moet immers ook verder met volgende opdrachten waarvoor je wellicht moet investeren. En je moet aan je eigen verplichtingen voldoen, zoals je huur of hypotheek of de kosten van je leaseauto.

Geldt factoring voor alle facturen?

Als je gebruik wilt maken van factoring dan betaal je in de meeste gevallen zelf voor welke facturen je dit wilt doen. Het is dus niet zo dat je, als je je aanmeldt bij een factoring bedrijf, voortaan al je facturen via hen moet laten betalen. Vooral kleine facturen kun je ook gewoon rechtstreeks naar de klant sturen omdat het vaak niet zo’n probleem is als je een bedrag van enkele tientjes of enkele honderden euro’s pas na 60 dagen betaald krijgt. Het wordt een ander verhaal als het om een factuur van duizenden euro’s gaat. Dan kan het wenselijk zijn om dit geld eerder te ontvangen zodat je het kunt inzetten voor de financiering van volgende projecten.

Factoring is bedoeld voor het MKB en voor zzp’ers

Factoring is alleen beschikbaar voor kleine bedrijven en ondernemers. Het gaat dan om bedrijven in het MKB en voor zzp’ers. Daarnaast kun je als ondernemer alleen facturen voor factoring aanbieden als het leveringen aan zakelijke klanten betreft. Facturen aan particulieren komen hier dus niet voor in aanmerking. Vooral het MKB en zzp’ers zijn financieel vaak kwetsbaar. Ze werken doorgaans voor een kleinere groep opdrachtgevers. Soms heeft een zzp’er maar 1 opdrachtgever voor langere tijd. Als die er een betalingstermijn van meerdere maanden op nahoudt dan ontstaat er een ‘gat’ in de cash flow en kan een ondernemer dus in de problemen komen met het voldoen aan zijn eigen betalingsverplichtingen. Dan kan het inschakelen van een factoring bedrijf een uitkomst zijn. 

Ga niet zomaar met een factoring bedrijf in zee

Als je factoring overweegt voor het uitbetalen van je facturen, ga dan niet met het eerste het beste factoring bedrijf in zee. Lees goed de procedure die wordt gevolgd. Onderzoek hoe hoog de kosten zijn die in rekening worden gebracht en wat er gebeurt als een debiteur niet aan de betalingsverplichting voldoet. Sommige factoring bedrijven kunnen in zo’n geval ook het debiteurenbeheer voor hun rekening nemen zodat je daar als ondernemer zelf geen omkijken naar hebt. 

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts