Wat betekent factoring?

Wat betekent factoring?

Factoring in een term die je steeds vaker hoort de laatste tijd. Dit komt omdat er steeds meer bedrijven komen die deze dienstverlening aanbieden. Maar wat betekent factoring nu precies? En voor wie is het bedoeld? Dat leggen we je hier graag uit.

Wanneer wordt mijn factuur betaald?

Als je een product of dienst hebt geleverd dan stuur je hiervoor een factuur naar de afnemer of opdrachtgever. Hierin vermeld je een betalingstermijn waarbinnen jij graag wilt dat de debiteur gaat betalen. Maar gaat dat ook op tijd gebeuren? Veel bedrijven hanteren rustig een betalingstermijn van 60 dagen en hebben lak aan de termijn die jij op je factuur hebt vermeld. Dat betekent dat je dus in veel gevallen 2 maanden op je geld moet wachten. Dat kan problemen geven als je daardoor niet aan je eigen verplichtingen kunt voldoen of niet kunt investeren voor volgende opdrachten.

Laat je facturen vooruit betalen door middel van factoring

Als je niet een maand of zelfs 2 maanden op je geld wilt wachten kun je gebruik maken van factoring. Je factuur wordt dan betaald door een factoring bedrijf. Je kunt dan het grootste deel van het bedrag al binnen enkele dagen nadat je je factuur hebt ingediend tegemoet zien op je rekening. Het grote voordeel is natuurlijk dat je snel over het geld kunt beschikken. Een nadeel is dat hier kosten aan verbonden zijn, het factoring bedrijf fungeert immers als een soort bank van lening door jouw facturen als het ware voor te schieten. Zij lopen een financieel risico als jouw afnemer niet betaalt. Daar betaal je een zogenaamde fee voor.

Niet alle facturen kun je door middel van factoring laten betalen

Je kunt als MKB of zzp’er niet al je facturen laten betalen door middel van factoring. Een belangrijke voorwaarde is dat je debiteur een bedrijf moet zijn. Facturen aan particulieren kun je niet indienen. Daarnaast wordt de kredietwaardigheid van het bedrijf onderzocht alvorens jouw factuur wordt uitbetaald. Je kunt natuurlijk geen facturen indienen die je zelf al eens aan een bedrijf hebt gestuurd en die niet werden voldaan. Daarnaast wordt ook jouw eigen kredietwaardigheid onderzocht. Pas als het factoring bedrijf de financiële risico’s als aanvaardbaar inschat kun je facturen indienen om versneld te laten uitbetalen.

De fee bij factoring, hoe werkt dat?

Voor de dienstverlening van een factoringbedrijf betaal je een vergoeding, ook wel fee genoemd. Als je een factuur wilt laten uitbetalen krijg je dus nooit het volledige bedrag op je rekening. De fee bedraagt enkele procenten van het factuurbedrag. De hoogte hangt af van de hoogte van de factuur en soms ook van het aantal facturen dat je indient bij het factoring bedrijf. De fee wordt direct in minering gebracht op het bedrag dat je versneld uitbetaald krijgt. Hierover betaal je ook BTW, die je overigens weer kunt aftrekken bij je BTW aangifte. Je kunt natuurlijk rekening houden met de fee door aan je afnemers een hoger bedrag in rekening te brengen. Dit moet dan wel haalbaar zijn binnen jouw branche, als je daardoor duurder bent dan de concurrentie en daardoor minder werk krijgt, is het natuurlijk niet rendabel.

Wat gebeurt er als de debiteur niet betaalt?

Het kan natuurlijk gebeuren dat een debiteur niet aan zijn betalingsverplichting voldoet. In dat geval kun je het debiteurenbeleid uit handen geven aan het factoringbedrijf. Zij sturen dan een betalingsherinnering en indien nodig een aanmaning naar de debiteur. Als dat nodig mocht zijn wordt een incassotraject gestart. De fee die je betaalt is deels bedoeld als verzekering voor dit soort situaties. Als een debiteur bijvoorbeeld failliet gaat voordat jouw factuur is betaald, dan ben je hiervoor vaak verzekerd. Dat betekent dat je het voorschot dat je hebt ontvangen niet terug hoeft te betalen als de klant in gebreke blijft. 

Factoring geeft je de ruimte om te ondernemen

Als je gebruik maakt van factoring geeft je dat de mogelijkheid om sneller over geld van klanten te kunnen beschikken. Hierdoor kun je sneller investeren om bijvoorbeeld te groeien of nieuwe opdrachten aan te nemen. Het is belangrijk om de voorwaarden van het factoring bedrijf goed te lezen voordat je met hen in zee gaat. Dit voorkomt teleurstellingen en te hoge verwachtingen. Factoring is een prima manier om een deel van je facturen te laten voorfinancieren en geeft je meer mogelijkheden als ondernemer in het MKB of als zzp’er.

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts