Wat is Factoring

Wat is Factoring?

Factoring is een wijze van betaling bedoeld voor het MKB en voor zzp’ers. Je kunt als je gebruik maakt van factoring je facturen direct laten betalen. Dit heft als groot voordeel dat je niet maandenlang op je geld hoeft te wachten. Veel bedrijven hanteren immers een betalingstermijn van 30 en soms zelfs 60 dagen. Ook als je op je factuur aangeeft dat je die binnen 14 dagen betaald wilt hebben wordt dit vaak genegeerd en wordt er pas betaald als de afnemer de tijd daarvoor rijp vindt. Je kunt aanmanen, maar dat zal niet helpen. Niet leveren is ook een optie, maar vaak gaat het om grotere en dus lucratieve opdrachten die je toch wel graag wilt binnenhalen. Dan zal je de langere betalingstermijn voor lief moeten nemen, tenzij je kiest voor factoring.

Hoe gaat factoring in zijn werk?

Factoring komt neer op het voorfinancieren van facturen die je naar je afnemers stuurt. Je stuurt je factuur niet naar de klant maar naar her factoring bedrijf. Zij betalen binnen 1 of enkele dagen een groot deel, meestal 90 % van je factuur uit. De overige 10% wordt aan je overgemaakt zodra de klant aan zijn betalingsverplichting heeft voldaan. Je kunt factoring alleen gebruiken als de dienst of product geleverd is. Het is dus niet de bedoeling dat je facturen laat uitbetalen die zijn bedoeld als voorschot of tussentijdse betaling.

De kosten van factoring

Factoring is uiteraard niet gratis. Je betaalt een zogenaamde fee voor het gemak dat je direct over je geld kunt beschikken. Die fee bedraagt een aantal procenten van het factuurbedrag en wordt direct in rekening gebracht. Stel je hebt een factuur van 1.000 euro die je voor factoring wilt indienen. Je krijgt dan direct bijvoorbeeld 90% van het factuurbedrag uitbetaald. Dat is 900 euro. Hierop wordt bijvoorbeeld 4% kosten in mindering gebracht, een bedrag van 40 euro. Hierover betaal je 21% BTW. Totaal wordt in dit geval € 48,40 in mindering gebracht. Je krijgt derhalve € 851,60 uitbetaald. De resterende 100 euro van je factuur krijg je overgemaakt als de opdrachtgever de factuur heeft betaald.

Wanneer is factoring voor mij aantrekkelijk?

Factoring is niet in alle gevallen de beste oplossing. Als je alleen kleine facturen verstuurt dan is het meestal niet zo’n probleem als je wat langer op je geld moet wachten. Zeker niet als je activiteiten als zelfstandige slechts een bijverdienste zijn naast een baan in loondienst. Het wordt een ander verhaal als je een opdracht aanneemt om een garage naast een woning te bouwen waarvoor het factuurbedrag 10.000 euro bedraagt. Dan kan het zeer welkom zijn als je een groot deel van dat geldt direct na oplevering kunt incasseren. Hiermee kun je dan bijvoorbeeld een nieuwe opdracht financieren waarvoor je immers ook weer materialen moet inkopen.

Het debiteurenbeheer uitbesteden

Een bijkomend voordeel van factoring is dat je het debiteurenbeheer kunt uitbesteden. Het factoringbedrijf kan de inning van je facturen van je overnemen. Je hoeft dus zelf geen herinneringen en aanmaningen meer te versturen als een debiteur in gebreke blijft met betalen. Ook een incassotraject of de gang naar de deurwaarder kan het factoringbedrijf voor zijn rekening nemen. Dit heeft voor jou als ondernemer dat de verstandhouding met de klant niet wordt vertroebeld en bovendien kun je je tijd aan ondernemen blijven besteden. Je kunt overigens bij veel factoring maatschappijen het gehele debiteurenbeheer, dus ook voor facturen die je niet voor factoring hebt ingediend, aan een factoring bedrijf overlaten. 

Bij wie kan ik terecht voor factoring?

Wil je als ondernemer gebruik maken van factoring dan kun je daarvoor terecht bij verschillende online aanbieders. Je moet meestal een account aanmaken waarna je gegevens worden gecheckt. Soms kun je om het uit te proberen gratis een factuur laten uitbetalen. Houd er wel rekening mee dat de kredietwaardigheid van de debiteur altijd vooraf wordt gecheckt voordat er wordt uitbetaald. Je kunt alleen facturen aan bedrijven indien en dus niet aan particuliere klanten. Het moeten ook recente facturen zijn, en geen rekeningen waar je al geruime tijd geen betaling op hebt gekregen omdat de debiteur in gebreke blijft. Lees altijd eerst goed de voorwaarden voordat je met een factoring bedrijf in zee gaat om teleurstellingen te voorkomen.

Factoring Kampioen

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts